
Նորվեգիայի մարզական գիտությունների դպրոցի գիտնականները նշում են, որ առավոտյան սուրճը կարող է խանգարել ազատվել ավելորդ քաշից և անգամ դառնալ քաշի ավելացման պատճառ:
Մասնագետները նշում են, որ սուրճը բարձրացնում է ինսուլինի ու լեպտինի նկատմաբ օրգանիզմի կայունությունը: Լեպտինը հորմոն է, որը թույլ է տալիս կառավարել քաղցի, ախորժակի և նյութափոխանակության ռեակցիաների համար էներգիայի ծախսը։ Ինսուլինը առանցքային դեր է խաղում ճարպերի ու ածխաջրերի նյութափոխանակության կանոնակարգման հարցում:
Օրգանիզմ ներթափանցելիս կոֆեինը «խառնվում է» հորմոնների բնականոն գործունեության պրոցեսին, որն էլ և խանգարում է ավելորդ կիլոգրամների հնարավոր կորուստը:
Բացի այդ, սուրճի հաճախակի օգտագործումն առաջացնում է տագնապի ու անհանգստության զգացողություն: Դա նաև հանգեցնում է քաշի ավելացման, քանի որ անհանգստության վիճակում մարդիկ ավելի շատ են ուտում:
Բացի այդ, սուրճը բացասական է ազդում մակերիկամների վրա, որոնք պատասխանատու են ստերոիդ հորմոնի՝ կորտիզոլի արտադրության համար: Որոշ հետազոտություններ հաստատել են քաշի ավելացման ու օրգանիզմում կորտիզոլի մակարդակի միջև առկա կապը:
Աղբյուրը՝ med2.ru
|